RESEPI PENGANTIN
sember: majalah rasa
RESIPI JUN : 200 SANTAPAN PENGANTIN
|
KETUPAT SOTONG BAHAN-BAHAN: 700gm @ 4 ekor sotong | bersaiz sederhana dan bersihkan kulitnya 300gm beras pulut Lidi sate secukupnya BAHAN KUAH: 100gm bawang merah | dimayang 100gm halia | dihiris halus 750ml santan pekat 500ml santan cair | untuk rendam beras pulut CARA MEMASAK: 1. Rendam beras pulut yang telah dibersihkan dengan santan cair. 2. Kemudian toskan beras pulut tadi selama 15 hingga 20 minit. 3. Setelah itu, masukkan beras pulut ke dalam sotong. Pastikan ia tidak terlalu penuh. 4. Seterusnya sematkan sotong dengan menggunakan lidi dengan kemas. Ia untuk memastikan beras pulut di dalam sotong tidak terkeluar. 5. Masukkan sotong ke dalam periuk yang berisi santan pekat. 6. Kemudian masukkan pula bawang merah dan halia. 7. Didihkan sotong dengan api yang perlahan supaya tidak pecah minyak. 8. Akhir sekali, masukkan halba dan perasakan. Kacau hingga mendidih dan pulut masak. 9. Angkat dan hidangkan. |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
ACAR BUAH BAHAN-BAHAN: 100gm buah kana 100gm buah cermai 100gm buah plum 100gm buah ceri 100gm buah pala 50gm halia 50gm bawang merah 40gm bawang putih 30gm serai | diketuk 50gm pes cili 50gm gula< 10gm garam Minyak masak secukupnya CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan serai. Kacau rata sehingga berbau harum. 2. Selepas itu masukkan pes cili dan kacau rata sehingga sebati dan pecah minyak. 3. Perasakan dengan gula dan garam dan kacau rata. 4. Masukkan buah kana, cermai, plum, ceri dan buah pala. Kacau rata dan masak di atas api sederhana. 5. Angkat dan sedia dihidangkan. |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
AD GOBO BAHAN - BAHAN: 400gm bawang besar | dihiris 160gm bawang putih dan halia | dikisar 6gm serbuk jintan putih 5gm serbuk kunyit 6gm halba campur 120gm cili giling 100gm pes tomato 8gm garam 300gm ubi kentang | dipotong dadu dan direbus 300gm bunga kubis | dipotong kecil dan digoreng separuh masak Minyak masak untuk menumis secukupnya CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumiskan bawang besar sehingga wangi. 2. Selepas itu masukkan halia dan bawang putih. Kacau sehingga kekuning-kuningan. 3. Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak. 4. Masukkan pes tomato, jintan putih, serbuk kunyit dan halba campur. Gaul sebati dan biarkan masak. 5. Kemudian masukkan ubi kentang dan bunga kubis, gaulkan rata. 6. Perasakan dengan garam dan lada sulah. 7. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar |
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
PUDING SERAPAT KASIH BAHAN-BAHAN: 10gm agar-agar 1 liter air 250gm gula 100g kastard BAHAN SOS: 20gm coklat 5gm mentega 10ml susu segar CARA MEMASAK: 1. Masak agar-agar bersama air dan gula hingga hancur. 2. Kemudian masukkan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Biarkan mendidih seketika. 3. Setelah masak, tuangkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk seketika. 4. Apabila sejuk, bentukkan mengikut acuan yang disukai. 5. Untuk sos coklat pula, cairkan coklat dan campurkan bersama mentega dan juga susu segar. |
No comments